במשך תשעים שנה אנשים נסעו לעבודה, לטיולים, לחברים – והצליחו להגיע. ובכל זאת, כיום מרביתנו לא זזים לפני שהפעלנו Waze.
עכשיו תדמיינו שאתם מפעילים Waze, שיודע מה מיקומכם הנוכחי, לאן אתם רוצים להגיע, מהן הדרכים האפשריות ומה העיכובים שבדרך, ולפי זה מתכנן עבורכם את מסלול הנסיעה האופטימלי.
כלכלת משפחה זה אותו דבר, רק בחיים הכלכליים שלנו. אם נדע מה מצבנו הנוכחי, לאן אנחנו שואפים להגיע בעתיד ומה המכשולים וההזדמנויות שצפויים לנו בדרך, נוכל לתכנן את דרך הפעולה שתוביל אותנו ליעד.
בעבר ניהול התקציב המשפחתי היה פשוט יחסית. רבים עבדו במקום אחד כל חייהם, חלוקת הזמן בין עבודה לפנאי הייתה ברורה, אשראי היה קיים באופן מצומם ביותר ובאופן כללי החיים, לפחות מהפן הכלכלי, היו קלים יותר לניהול ותפעול.
כיום, כשאנחנו באים לנהל את התקציב המשפחתי אנחנו צריכים להביא בחשבון מספר רב של שיקולים שלא היו בעבר:
שינויים בעולם התעסוקתי – רבים מחליפים מקומות עבודה אחת למספר שנים. מצד אחד זו אפשרות לשדרג את שכרנו ולשפר את מצבנו הכלכלי, אך מצד שני הדבר מקשה עלינו לתכנן קדימה כיוון שהוודאות לגבי גובה ההכנסה שלנו בעתיד ירדה.
טשטוש גבולות בין עבודה לפנאי – רבים מאיתנו ממשיכים לעבוד גם בשעות שמוגדרות כשעות פנאי. פעמים רבות הדבר מוביל לניפוח לא מתוכנן בהוצאות כמו הזמנת אוכל מוכן, שירותי שמרטפות ועוד.
עלייה בתוחלת ובאיכות החיים – מבורכת ככל שתהיה, עלייה זו דורשת מאיתנו להיערך מראש לגיל הפרישה עם הכנסות גבוהות יותר מבעבר. איכות חיים מצריכה מימון – טיולים, בילויים, עזרה לילדים ועוד. בנוסף, חייבים להביא בחשבון גם הוצאות בריאות לאורך שנים רבות יותר, וגם הוצאות כגון סיעוד או דיור מוגן.
מוצרים פיננסיים חדשים – גם העולם הזה לא נח. עם השנים הלכו והתפתחו אפשרויות שונות ומגוונות הן מצד ההלוואות והאשראי והן מצד החסכונות וההשקעה. שינויי הטכנולוגיה הפכו את כל האפשרויות הללו לנגישות יותר, אך גם למסובכות ומורכבות יותר.
שינויים אלו ועוד רבים אחרים הופכים את כלכלת המשפחה לתורה בפני עצמה. למה? נחזור לאנלוגיה לWaze:
מסובך יותר לדעת מה "מיקומנו הנוכחי" - האם אנחנו בגירעון או בעודף? האם אנחנו מוכנים לאירועים העתידיים, הצפויים והלא צפויים?
מסובך יותר גם לדעת להיכן אנחנו "רוצים להגיע" – כמה נצטרך לצורך רכישת דירה, בר מצווה או חתונה לילד? כל כמה זמן להחליף רכב? לכמה כסף נזדקק בפרישה? ואיך נגרום לעודף התזרימי שלנו לייצר עבורנו הכנסות בעתיד?
ובכל הנוגע ל"דרך ליעד" – הדרך ליעד רצופה בשינויים רבים ושונים. שינויים בתא המשפחתי, שינויים בהכנסות, שינויי חקיקה, כל אלו ועוד משפיעים על המשפחה שלנו לחיוב או לשלילה. תכנון נכון צריך להביא בחשבון את ההזדמנויות והאיומים הצפויים לנו אך צריך להיות גמיש מספיק בכדי שנוכל "לחשב מסלול מחדש" ולאפשר לנו לבצע התאמות נדרשות.
הדילמות הן רבות ומגוונות ומשתנות ממשפחה למשפחה, ובישראל יש כיום 2.25 מיליון משפחות! המשותף לכל המשפחות הוא שכולן צריכות לנהל את צרכיהן במסגרת התקציב העומד לרשותן.
משפחות החורגות מתקציב זה לאורך זמן עלולות לקרוס כלכלית תוך חודשים ספורים או שנים, בהתאם למצב המיוחד של המשפחה.
משפחות העומדות בתקציבן יכולות לייעל את עודפי התקציב ובכך להקל על ההתמודדות העתידית עם שינויים.
בתהליך ייעוץ כלכלת משפחה אני עושה שימוש בכלי ניתוח מתקדמים ובחשיבה יצירתית. אני עוזר לכם להבין את המצב הנוכחי, להגדיר את היעדים, ובונה יחד איתכם את המסלול האופטימלי להשגתם. בסופו של התהליך:
✅תכירו את עצמכם טוב יותר מהבחינה הכלכלית
✅תנהלו את התקציב המשפחתי בצורה מיטבית
✅תדאו מהיכן מגיע המימון לכל הוצאה עתידית מתוכננת או מפתיעה
✅תהיה לכם שליטה על עתידכם הכלכלי
זה לא קשור ליכולת ה"ניווט" שלכם. פשוט עולם הידע הוא כל כך רחב ומשתנה כל הזמן, שרק אם יש לכם את הידע המקצועי והכלים הנכונים, תוכלו לנווט בצורה יעילה, בדיוק כמו Waze.
![](https://static.wixstatic.com/media/814e61_90c9eb6bb16e4add9ff181d08fcdd2da~mv2.png/v1/fill/w_940,h_788,al_c,q_90,enc_auto/814e61_90c9eb6bb16e4add9ff181d08fcdd2da~mv2.png)
Opmerkingen