top of page

פריים מינוס X, פריים פלוס Y - מה אלה בעצם הריביות האלה שכל הזמן מדברים עליהן?

נתחיל בלהבין מה זו ריבית פריים

ריבית הפריים מורכבת מריבית בנק ישראל + מרווח של 1.5%.

נכון לכתיבת מאמר זה ריבית בנק ישראל עומדת על 3.75%, כך שריבית הפריים עומדת על 5.25%.

ריבית הפריים, אשר מסומנת באות P, הינה נקודת ייחוס, "עוגן". מעוגן זה נגזרות הריביות של מרבית ההלוואות והחסכונות בישראל.


כשהבנקים "לווים" כסף מהציבור, כלומר: כשלקוח מפקיד כספים לחסכונות או פיקדונות, הבנקים ישלמו לו ריבית שתהיה על פי רוב פריים מינוס מרווח מסוים. לדוגמא: עבור פיקדון מסוים הבנק ישלם ריבית פריים פחות 3%, ובנוסחה: P-3%. הבנק נחשב ללווה בטוח יחסית והסיכוי שלא יחזיר את כספנו במועד נמוך מאוד, לכן המרווח שלילי.


במקרה ההפוך, כאשר הבנק מגיע "למכור" כסף לציבור, או במילים אחרות – להלוות כסף ללקוחות, הוא לרוב ינקוב מחיר גבוה יותר, כלומר פריים פלוס מרווח מסוים. לדוגמא: עבור הלוואה מסוימת הבנק יגבה ריבית פריים פלוס 3%, ובנוסחה: P+3%. המרווח החיובי מגלם את הסיכון שלווה בודד לא יעמוד בהתחייבויותיו. ככל שהסיכון שהלווה לא יחזיר את ההלוואה גדול יותר, המרווח יהיה גבוה יותר ובעקבותיו גם הריבית שאותה ישלם הלקוח.


המרווח שמעל או מתחת לריבית הפריים, כפי שנקבע במועד ההפקדה לפיקדון או נטילת ההלוואה, נותר קבוע לאורך כל התקופה גם אם משתנה רמת הסיכון של אחד מהצדדים.


איך משפיעים שינויי ריבית הפריים עלינו?

הורדת ריבית מעודדת את הציבור לקחת הלוואות כיוון שהכסף זול יותר. הורדת הריבית אף מעודדת צריכה והשקעות אחרות, מאחר והיא הופכת את הפקדת הכספים בפיקדון/בחסכון בבנק לפחות אטרקטיביים. אלו שבכל זאת רצו להשקיע את כספם פנו לאפיקים אחרים אשר מטבעם מסוכנים יותר כגון נדל"ן, שוק ההון והשקעות מסוגים שונים אחרים.

העלאת ריבית מגדילה את הכדאיות לחסכון וגורמת לאנשים להפקיד את כספם ולהנות מתשואה מובטחת וחסרת סיכון עליו.


כאשר הריביות נמוכות מאוד, כמו בסביבת הריביות בה היינו משנת 2015 ועד לתחילת שנת 2022, הסבירות לירידה נוספת של הריבית קטנה, והסבירות לעליית הריבית גדולה משמעותית. בתנאים אלו חוסכים יעדיפו להפקיד את כספם בפיקדון הצמוד לריבית הפריים. כך ייהנו מעליית הריבית לכשתעלה ריבית בנק ישראל. לווים לעומתם יעדיפו הלוואות בריבית קבועה. כך יקבעו את הלוואתם בריבית נמוכה ויצליחו להימנע מעלייה בהחזר החודשי כתוצאה מעלייה בריבית הפריים.


ואיך זה נראה בשוק המשכנתאות?

­המשכנתא היא הלוואה לכל דבר. הבטחון של הבנק לכך שהלווה יעמוד בהחזרים החודשיים הוא הבית אותו הבנק משעבד לטובת ההלוואה. כיוון שבמשכנתא לבנק יש בטחונות טובים והסיכון נמוך, הלוואות במסלולי הפריים ניתנות לרוב במרווחים שליליים, כלומר: פריים מינוס.


מסלול הפריים במשכנתא הוא אחד המסלולים הנפוצים ביותר, אלו התכונות העיקריות שלו:

· הריבית עלולה להשתנות בתדירות גבוהה

· המסלול אינו צמוד למדד

· לרוב הריבית תהיה נמוכה יותר מהריבית במסלולים לא צמודי מדד אחרים

· גובה הריבית אינו תלוי בתקופת ההלוואה

· ניתן לפרוע מוקדם את ההלוואה או לקצר את תקופתה ללא קנסות ועמלות, למעט עמלה תפעולית


מאחר וריבית הפריים משתנה כל חודש וחצי בערך, בנק ישראל הגביל בעבר את נוטלי המשכנתאות כך שלא יוכלו לקחת יותר משליש במסלול זה. בכך ייצב מעט את החזרי המשכנתא החודשיים.

בסוף שנת 2020 ביטל בנק ישראל את המגבלה הזו ואפשר יותר חופש לנוטלי המשכנתאות. הבעיה היא שכך נוצר מצב בו לווים יכולים לקבל משכנתא שעלולה להיות תנודתית יותר. ובאמת אנחנו רואים מקרים רבים בהם ההחזר החודשי של הלווים עלה משמעותית בעקבות העלייה החדה שחלה בריבית במהלך שנת 2022.


עליה בהחזר החודשי יכולה להוציא מאיזון ולהקשות על העמידה בהוצאות.

אם חוויתם עלייה שכזו, אתם מוזמנים ליצור קשר לבחינת תנאי המשכנתא ובדיקת האפשרויות העומדות בפניכם. פגישת יעוץ ראשונה בחינם.


Comments


bottom of page